niedziela, 3 czerwca 2012

Przedsmak lata...

...to zdecydowanie aromatyczne, pachnące, soczyste
TRUSKAWKI




 i dla odmiany: kwaskowaty, charakterystyczny w zapachu
RABARBAR




niekoniecznie jako dodatki do ciasta, ale dla odmiany
 panna cotta z truskawkami i zapiekanka z płatków ryżowych z rabarbarem.
A może Wy macie jakieś nietypowe pomysły na wykorzystanie tych pysznych sezonowych smaków?
Czekam na komentarze, a już niedługo pokażę, jak wyszła półka tv.
Serdeczności
Agnieszka.

29 komentarzy :

  1. A ja uwielbiam naleweczkę truskawkową. Prosta a jaka pyszna ;)
    Pozdrawiam serdecznie.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. I jedno i drugie pyszne!!! nie wyobrażam sobie wiosny i lata bez truskawek i rabarbaru!!
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna cotta z truskawkami zawsze i wszędzie,ale rabarbar jadłam wieki temu.Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie smaki to zdecydowanie moje smaki :)) i za to właśnie uwielbiam lato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale przygotowałaś smakołyki,aż ślinka cieknie.Ja z rabarbaru robię leguminę z pianką ,szczególnie przyjemną w gorące dni, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Legumina od razu kojarzy mi się z wiktoriańskim domem w pięknym angielskim ogrodzie. Może spróbuję i ja.

      Usuń
  6. Truskawki + pana cota to rarytas.Ależ mi smaka narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przez moment nabrałam ochoty na truskawy, a na widok rabarbaru aż się skrzywiłam od kwaśności :-) Uwielbiam truskawy, ale w tym roku nawet o nich zapomniałam - nie jadłam, nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha!:)))) uwielbiam i truskawki i rabarbar, a u mnie również rabarbarowo:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Z truskawek obowiązkowo powstaje u mnie dżem z dodatkiem rumu i soku z cytryny. Jest wyjątkowy, bo pomimo zamknięcia owoców w słoiku, z czasem nie tracą one swojego, apetycznego koloru. Mój ulubiony dodatek do naleśników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżemy i soki oraz piękne wyroby szydełkowe akurat dostaję od sąsiadki w drodze wymiany za małe przysługi. To bardzo fajna forma wdzięczności.

      Usuń
  10. A ja lubię truskawki tak po prostu, bez dodatków i przetworzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaką piękną masz paterkę!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przywiozłam ją z tk maxx. Były jeszcze większe, ale ta bardziej mi pasowała. Od dawna szukałam nie za dużej białej porcelanowej i nie mogłam przepuścić okazji.

      Usuń
  12. Piękne zdjęcia.
    Ja lubie truskawki tylko świeże, przetworzone już nie maja takiego aromatu.
    Uwielbiam rabarbar ,najchętniej jadłabym surowy maczany w cukrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowego rabarbaru chyba jeszcze nie próbowałam, wolę jednak jak już jest nieco bardziej miękki.

      Usuń
  13. Zawsze zaglądam do Ciebie z wielką przyjemnością... pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  14. Panna cotta, mmmmmm..., a ten deser z rabarbarem brzmi intrygująco.
    Zostałaś wyróżniona nagrodą Versatile Blogger. Jeśli masz ochotę - odpowiedz, ale bez musu ;-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojawię się po wyróżnienie, bardzo mi miło. Tymbardziej, że za wszechstronność.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  15. AMAZING POST:) Your blog is so wonderful..do you have twitter or Fb to follow with??

    If you want some décor inspiration from Sweden, check out my blog:)
    Have an awesome weekend.

    LOVE Maria at inredningsvis.se
    (Sweden)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for your comment.I do not have FB and twitter.I love interiors in scandinavian style.
      Have a nice day.

      Usuń
  16. Mniamm, jakie pyszności :) A jaka śliczna patera :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz, bo miło jest zobaczyć ślad Waszych odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...